clock icon
50'

Μπιφτέκια γαλοπούλας και σαλάτα με φινόκιο και πορτοκάλι

Υλικά

    Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμά γαλοπούλας Νιτσιάκος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού πάπρικα
  • λίγο ginger ξυσμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
  • 2 κούτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κούτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κούτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σαλάτα

  • 1 πορτοκάλι
  • 2 ραπανάκια
  • 1 φινόκιο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 4 φύλλα μέντας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ελαφριά και νόστιμα μπιφτέκια γαλοπούλας Νιτσιάκος, ιδανικά για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα. Συνοδεύονται ιδανικά από αρωματική, δροσερή σαλάτα με φινόκιο και πορτοκάλι.

Για να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια σοτάρετε σε ένα τηγανάκι για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, την πάπρικα, το ginger, τον κόλιανδρο, το μαϊνταντό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει.
Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθετε μικρά μπιφτέκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τα μπιφτέκια, γυρίζοντας τα ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Στην αρχή πρέπει να είναι δυνατή η φωτιά για να κάνουν τα μπιφτέκια κρούστα και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σαλάτα. Κόβετε σε φέτες το πορτοκάλι, τα ραπανάκια, το φινόκιο και ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και τα φύλλα μέντας. Βάζετε τα υλικά σε ένα μπολ, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε πιάτα συνοδεύοντας με τη σαλάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια σοτάρετε σε ένα τηγανάκι για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, την πάπρικα, το ginger, τον κόλιανδρο, το μαϊνταντό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βήμα 3

Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει.

Βήμα 4

Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθετε μικρά μπιφτέκια.

Βήμα 5

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τα μπιφτέκια, γυρίζοντας τα ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Στην αρχή πρέπει να είναι δυνατή η φωτιά για να κάνουν τα μπιφτέκια κρούστα και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σαλάτα. Κόβετε σε φέτες το πορτοκάλι, τα ραπανάκια, το φινόκιο και ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και τα φύλλα μέντας. Βάζετε τα υλικά σε ένα μπολ, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Βήμα 7

Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε πιάτα συνοδεύοντας με τη σαλάτα.