Η υπέροχη Λευκάδα, με τις όμορφες παραλίες και τις καθαρές θάλασσες περιμένει να την ανακαλύψουμε. Το καλό φαγητό, χαρακτηρίζει το νησί που έχει πλούτο τοπικών προϊόντων και εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, δύο στοιχεία που παντρεύονται με την διεθνή gourmet μαγειρική. H τέχνη του του fine dinning και της παράδοσης, αποτυπώνεται στα εστιατόρια της Λευκάδας, που μας φέρνουν κοσμοπολίτικο αέρα.

«Duende»
Tο «Duende» βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου «Crystal Waters» στην ανατολική ακτή της Νικιάνας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την fine dining εμπειρία με θέα στην πισίνα. Ο executive chef, Παναγιώτης Μουτσόπουλος, υπογράφει το μενού το οποίο διέπεται από τη λογική του εκμοντερνισμού παλιότερων παραδοσιακών πιάτων αλλά και του εκσυγχρονισμού τους, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

Στο μενού υπάρχουν πιάτα όπως το ελληνικού στυλ ceviche που είναι φιλέτο από μαγιάτικο, μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών, κερκυραϊκό κουμκουάτ, μάνγκο, λάιμ με αβοκάντο, γλυκοπατάτα, αλμυρίκια, τσίλι και κόλιανδρο, και η μοντέρνα ελληνική σαλάτα, η οποία είναι ποικιλία από ντοματίνια, καρπούζι, φράουλα, κρεμμύδι, αγγούρι,κ άπαρη, χώμα ελιάς, βινεγκρέτ ντομάτας, μους από τσαλαφούτι Ευρυτανίας και λάδι φρέσκιας ρίγανης.
Νικιάνα, Ξενοδοχείο «Crystal Waters», τηλ. 2645 072383

«Κρίταμος»
Το εστιατόριο «Κρίταμος» είναι η νέα άφιξη στο γαστρονομικό χάρτη της Λευκάδας και οφείλει το όνομά του στο βότανο που φυτρώνει στα βραχια παντού στο νησί. Βρίσκεται στο Βαθύ, επάνω στο λιμάνι και διακρίνεται από minimal αισθητική. Η βάση του μενού είναι το ψάρι και όλες οι σχετικές τάσεις στη σύγχρονη ψαροφαγία, από τα ωμά και μαριναρισμένα, όπως το λαυράκι Gravlax, με άρωμα γλυκάνισο και ντρεσινγκ περγαμόντο και το ταρτάρ τσιπούρας σε μεσογειακά αρώματα και μαρμελάδα λεμόνι.

Επιπλέον, υπάρχουν κλασσικά θαλασσινά, όπως μύδια σαγανάκι με καυτερή πιπεριά, ούζο, φρέσκο βασιλικό και τυρί φέτα και το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι με ντιπ μαγιονέζα, κάπαρη και πράσινη ελιά.  Στα πιάτα ενσωματώνονται ελληνικά προϊόντα όπως η σφέλα, τα άνυδρα ντοματίνια, οι γαρίδες του Αμβρακικού κ.α. Το μενού επιμελείται ο chef Βασίλης Χερουβείμ, ο οποίος τολμά ευρηματικούς συνδυασμούς. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει κρασιά από γνωστούς ελληνικούς αμπελώνες.
Βαθύ, Μεγανήσι, τηλ. 2645 051310

«Αmente»
To νεοεισερχόμενο στον χώρο της εστίασης «Αmente», βρίσκεται στον Δρυμώνα, σε 520 μέτρα υψόμετρο με εντυπωσιακή θέα. Ο chef Νίκος Προκόπης, επιμελείται το μενού στο οποίο η διεθνής κουζίνα παντρεύεται με το τοπικό.

Το μενού είναι σχετικά μικρό και περιλαμβάνει πιάτα όπως καλαμάρι σχάρας με τυροκαυτερή, χταπόδι με μαύρο χούμους, και στα επιδόρπια διακρίνεται το γλυκό με κρέμα από κεράσια αμαρένα και μους πικραμύγδαλου.
Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ετικέτες από όλη την Ελλάδα. Ο χώρος, φιλοξενεί διάφορα events, και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το δείπνο του συνοδεία βιολιών ή σαξόφωνου.
Δρυμώνας, τηλ. 6977 461415 ‎

«Ακρωτήριον Λευκάτας»
Στο δρόμο για μερικές από τις διασημότερες παραλίες της Λευκάδας, όπως το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί, μέσα στο χωριό Αθάνι, συναντάμε το εστιατόριο «Ακρωτήριον Λευκάτας». Το μενού προσφέρει θαλασσινά και κρεατικά και τα πιάτα είναι εστιασμένα στα προϊόντα της λευκαδίτικης γης, με μοντέρνα οπτική.

Στο μενού φιγουράρουν πιάτα όπως το κατσικάκι λεμονάτο με δεντρολίβανο, η σαλάτα ρόδο-σύκο με μια μίξη πράσινης σαλάτας, με προσούτο, κρουτόν, παρμεζάνα και βινεγκρετ ροδιού, το φιλέτο λαυράκι με μους μελιτζάνας, χόρτα εποχής και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, τα μοσχαρίσια μάγουλα με αφρό πατάτας και σάλτσα κρασιού, κ.α. Το γεύμα ολοκληρώνεται με επιδόρπιο, όπως η πορτοκαλόπιτα που συνοδεύεται με παγωτό.
Αθάνι, 2645 033149

 

«Θυμάρι»
Το «Θυμάρι» βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό οίκημα του 1940. Ο επισκέπτης θα απολαύσει το γεύμα του σε δύο αντικριστές αυλές με λουλούδια και μυρωδικά, όπου ο σεφ -και ιδιοκτήτης- του εστιατορίου σερβίρει τις δημιουργίες του. Με έμφαση στις πρώτες ύλες του τόπου και σε συνδυασμό με τη μεσογειακή κουζίνα το αποτέλεσμα είναι ένα ευφάνταστο μενού.

Τα πιάτα που φιγουράρουν είναι οι χειροποίητες παπαρδέλες με μπουκιές μοσχαρίσιου φιλέτου, σάλτσα porcini και δυόσμο, ο αφρός πατάτας με αυγό ποσέ, λουκάνικο Λευκάδας Ντελημάρη, τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου και σκόνη μαύρης τρούφας, το μυλοκόπι με πουρέ και τσίπς αγγινάρας της Ιερουσαλήμ, τηγανητή κάππαρη και φρέσκο κρεμμύδι και ο χοιρινός λαιμός, ψημένος στα κάρβουνα με ψητό κολοκύθι, μελιτζάνα, σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι, φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο.
Πηνελόπης 19, Λευκάδα, 2645 022266

«Monato da gusto»
To «Monato da gusto» βρίσκεται στην παραλία Κάθισμα, με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά. Το μενού επιμελείται ο σεφ Θοδωρής Τζαβάρας, που επιμελείται πιάτα απλά και καθημερινά τα οποία βασίζονται στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, αλλά με μία νέα δημιουργική ματιά.

Στο επίκεντρο της κουζίνας στο Monato da gusto βρίσκεται το περίφημο σαλάμι Λευκάδος, ο αστακός Αμβρακικού, η ξινομυζήθρα Κρήτης, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, ο τραχανάς Λήμνου και το χταπόδι Πατραϊκού.
Επιπλέον, το «Monato da gusto» σερβίρει και κοκτέιλ που συνοδεύουν τις βραδιές στις ξύλινες βεράντες του εστιατορίου.
Παραλία Κάθισμα, Λευκάδα, τηλ. 2645 097094