granola
ενα απο τα πιο υγιεινα πρωινα/σνακ

2 0
granola

Κοινοποιήστε το στο κοινωνικό σας δίκτυο:

Ή μπορείτε απλά να αντιγράψετε και να μοιραστείτε αυτήν τη διεύθυνση

Τι χρειαζόμαστε

Απαραιτητα συστατικα
2 1/2 κούπες νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία
2 κούπες ξηρούς καρπούς αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κ.λπ. Τα αναμειγνύουμε κιόλας, αν θέλουμε
1 κούπα γλυκαντικό μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
1/4 κούπας λάδι
3/4 κ.γλ. αλάτι
Οχι απαραιτητα συστατικα (τα παραλειπουμε αν θελουμε, αλλα –μεταξυ μας- δε θα βγει τοσο γευστικη η granola μας)
1-2 κούπες σπόροι κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κεχρί
½ - 1 κούπα καρύδα τριμμένη
1 κούπα αποξηραμένα φρούτα Βερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανά, μπανάνες: τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σταφίδες, cranberries: δεν τα κόβουμε.
1 κ.γλ. μπαχαρικά κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ
2 κ.σ. ασπράδι αυγού

Τρώγεται και ως σνακ. Απλώς χρησιμοποιείτε ασπράδι αυγού και δεν την ανακατεύετε όσο την ψήνετε. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς και την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

  • 60
  • Μεσαίο

Τι χρειαζόμαστε

  • Απαραιτητα συστατικα

  • Οχι απαραιτητα συστατικα (τα παραλειπουμε αν θελουμε, αλλα –μεταξυ μας- δε θα βγει τοσο γευστικη η granola μας)

Κοινοποίηση

Την granola την έμαθα πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Είχα πάει στο σπίτι της κολλητής μου και την έτρωγε για πρωινό. Σαν δημητριακά μου φάνηκαν. Δοκίμασα και τρελάθηκα. Γιατί η granola δεν έχει μέσα μόνο βρώμη (την οποία εγώ αγαπούσα από μικρή, γιατί αγαπούσα για το ζεστό κουάκερ που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου με γάλα και κανέλα), έχει και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, σπόρους.

Όταν έψαχνα για συνταγές, πάντα έβρισκα συνταγές για συγκεκριμένη granola. Εδώ σας έχω μία συνταγή για να φτιάξετε ό,τι granola θέλετε με τα υλικά που εσείς γουστάρετε. Και το καλύτερο; Μέσα σε βαζάκι, γίνεται ένα καταπληκτικό δώρο για τις άλλες μαμάδες φίλες σας (και όχι μόνο).

(Visited 1.692 times, 1 visits today)

Τι κάνουμε

1
έγινε

Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά.

2
έγινε

Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύουμε.
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε λίγο από το λάδι με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Θα βοηθήσει να “δέσει” η granola και να γίνει πιο τραγανή.
*Αν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε από τα "όχι απαραίτητα υλικά" το προσθέτουμε τώρα.
*Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα φρούτα θα τα αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά ΜΕΤΑ το ψήσιμο!
*Αν χρησιμοποιήσουμε κακάο, θα το ενσωματώσουμε πριν το ψήσιμο, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε σταγόνες σοκολάτας μετά το ψήσιμο.

3
έγινε

Απλώνουμε τη granola σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε απλώσει ένα αντοκολλητικό χαρτί ψησίματος.

4
έγινε

Ψήνουμε στους 160ºC για 45 λεπτά.
Στα 30 λεπτά την ανακατεύουμε.

5
έγινε

Την βγάζουμε μόλις ροδίσει.
Θα το καταλάβουμε επίσης γιατί η κουζίνα θα έχει μοσχομυρίσει (η granola δε θα είναι τραγανιστή μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Θα γίνει τραγανιστή όταν θα κρυώσει).
Την αφήνουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

6
έγινε

Tην απολαμβάνουμε με γάλα ή γιαούρτι.

themis

προηγούμενη
carrot cake
επόμενη
μακαρόνια με κεφτεδάκια γαλοπούλας
προηγούμενη
carrot cake
επόμενη
μακαρόνια με κεφτεδάκια γαλοπούλας